Hoe kies je de juiste fietsbanden voor jouw MTB

Het is gemakkelijk om fietsbanden als vanzelfsprekend te beschouwen. Per slot van rekening is er bij weg modellen per band maar ongeveer een centimeter rubber die de weg raakt, en slechts een klein beetje meer zelfs op mountainbike-knobbels en dikke cruiser-whitewalls. Maar voordat men een nieuw fiets aanschaffen moet zij wel meer informatie over fietsbanden zoeken want hoewel tractie, handling en controle essentieel zijn, zijn er ook andere aspecten die heel erg belangrijk zijn en gecontroleerd moeten worden. Banden moeten ook bestand zijn tegen lekkages; zij moeten goede slijtage bieden; bestand tegen zonneschijn, ozon en regen; en overleven het misbruik van opvallende kuilen, puin, stalen roosters, stenen, en in het geval van offroad-rubber, veel erger.

Het belang van topbanden

Maar als je bedenkt dat je je fiets op slechts twee wielen balanceert met soms auto-achtige snelheden; dat jouw banden grip moeten hebben op natte wegen en modderige paden in het achterland en dat ze bochten kunnen maken met de snelste wielvoertuigen en de steilste hellingen kunnen beklimmen en afdalen, begin je te begrijpen hoe belangrijk het is om topbanden op al je fietsen te hebben.En als het gaat om het vervangen van jouw buitenband mountainbike, zijn er twee belangrijke redenen. De banden die je nu hebt, zijn ofwel versleten of je bent niet tevreden met hoe je fiets rijdt of handelt en je denkt dat nieuw rubber zal helpen.

Voordelen van nieuwere banden

Banden slijten op verschillende manieren, maar een veel voorkomend teken dat ze moeten worden vervangen, is een plotselinge uitslag van lekke banden. Dit kan gebeuren wanneer een band versleten is omdat het loopvlak zo dun is dat het de binnenband niet meer kan beschermen tegen scherpe voorwerpen waar je overheen rijdt. Gelukkig hebben fabrikanten alles uit de kast gehaald om voor alle doeleinden uitstekende fietsbanden te leveren. Van ingebouwd pantser voor bescherming tegen lekrijden tot soepel karkas dat zich aanpast aan het wegdek voor ongelooflijke handling, tot dual-compound loopvlak dat duurzaam is aan de bovenkant voor langdurige slijtage en plakkerig aan de zijkanten voor grip, de banden van vandaag bieden een indrukwekkend scala aan functies en voordelen.