De voordelen van een elektrische fiets

Elektrische fietsen hebben de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. Hoewel ze in het begin nog werden geassocieerd met bejaarde mensen, is dit nu al lang niet meer het geval. Ook jongeren kiezen massaal voor de e-bike. Niet zo gek, want elektrische fietsen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor ouderwetse vervoersmiddelen (denk aan een brommer of scooter). Daarnaast zijn er nog meer voordelen. 

Voordelen op een rij

Elektrische fietsen hebben talloze voordelen ten opzichte van ouderwetse fietsen en gemotoriseerde voertuigen. Ten eerste bieden ze een milieuvriendelijke manier van reizen, omdat e-bikes geen schadelijke uitstoot veroorzaken. Door te kiezen voor een elektrische fiets draag je bij aan de vermindering van luchtvervuiling.

Daarnaast zijn elektrische fietsen handig voor mensen die het woon-werkverkeer efficiënter willen maken. Met een elektrische fiets kun je bijvoorbeeld files in de grote steden vermijden en sneller op je bestemming aankomen. De trapondersteuning van een elektrische fiets zorgt ervoor dat je toch in beweging bent, maar maakt het ook mogelijk om grotere afstanden af te leggen zonder dat je jezelf in het zweet hoeft te werken.

Ontwikkelingen

Elektrische fietsen hebben de afgelopen jaren aanzienlijke technologische vooruitgang doorgemaakt. Batterijen en accu’s zijn verbeterd, waardoor elektrische fietsen een grotere actieradius hebben gekregen. Moderne modellen kunnen nu afstanden tot wel 100 kilometer of meer afleggen op één acculading.

Daarnaast zijn er verschillende soorten elektrische fietsen op de markt gekomen. Van stadsfietsen tot mountainbikes en vouwfietsen, tegenwoordig is er een elektrische fiets voor iedereen en voor elke gelegenheid. Deze diversiteit aan modellen heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van de e-bike. 

Elektrische fietsverzekering 

Met de groeiende populariteit van elektrische fietsen als een duurzaam en handig vervoersmiddel, is de populariteit helaas ook gestegen bij fietsendieven. Afgelopen jaar werden er 22.500 e-bikes gestolen en waarschijnlijk ligt dit aantal nog veel hoger, aangezien niet iedereen aangifte doet bij de politie. Door te kiezen voor een elektrische fietsverzekering krijg je financiële bescherming in het geval van diefstal of schade. 

Een elektrische fiets is meestal flink duurder dan een gewone fiets en net als bij andere waardevolle bezittingen is het verstandig om je te beschermen tegen mogelijke schade of diefstal. Een elektrische fietsverzekering biedt financiële dekking in geval van schade aan je fiets, zowel door ongelukken als door vandalisme. Het biedt ook bescherming tegen diefstal, waarbij je een vergoeding ontvangt om je e-bike te vervangen als deze gestolen wordt.

Soorten Elektrische Fiets Verzekeringen

Er zijn verschillende soorten elektrische fiets verzekeringen beschikbaar, hier zijn enkele veelvoorkomende typen:

  • Diefstal
  • Schade
  • Pechhulp

De dekkingen diefstal en schade spreken voor zich en gelden vaak wereldwijd. De pechhulpdekking is voor het geval je e-bike het opeens niet meer doet. Als je dan verzekerd bent voor pechhulp komt er iemand naar je toe om je weer op weg te helpen. Deze dekking geldt vaak wel alleen in Nederland of alleen in Nederland, Duitsland en België. 

De premie van je fietsverzekering wordt bepaald aan de hand van de plek waar je woont (in de grote stad worden nu eenmaal meer fietsen gestolen dan op het platteland) en de waarde van je fiets. Je kunt kiezen voor een doorlopende fietsverzekering of een verzekering met vaste looptijd. Op elektrische fietsverzekering kun je eenvoudig fietsverzekeringen met elkaar vergelijken en zien welke verzekering het beste aansluit bij je wensen tegen de laagste prijs.