fietsen-blog.nl

Een fietsvakantie is een fantastische manier om te genieten van de buitenlucht, de natuur te verkennen en actief te blijven tijdens je vakantie. Maar wat als je je trouwe viervoeter niet thuis wilt laten? Ga gewoon met de hond op vakantie en beleef samen een onvergetelijk avontuur. Hier deel ik onze ervaringen en tips voor een succesvolle fietsvakantie met je hond.

Voorbereiding: De sleutel tot succes

 1. Geschikte uitrusting

Voordat je vertrekt, is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben. Hier zijn enkele essentiële items:

 • Fiets: Zorg voor een stevige en comfortabele fiets die geschikt is voor lange afstanden en verschillende terreinen.
 • Hondentrailer: Een goede hondentrailer is essentieel voor lange ritten. Kies er een die ruim genoeg is voor je hond om comfortabel te liggen en bewegen. De trailer moet goed geventileerd zijn en een stevige constructie hebben.
 • Fietsharnas: Een harnas is veiliger en comfortabeler dan een halsband tijdens het fietsen. Het verdeelt de druk gelijkmatiger over het lichaam van je hond.
 • Helm en veiligheidsuitrusting: Voor jezelf natuurlijk, maar vergeet ook niet om reflecterende kleding en verlichting aan te brengen op de fiets en trailer.
 1. Training en gewenningsperiode

Voordat je aan de fietsvakantie begint, moet je hond wennen aan de trailer en het fietsen. Begin met korte ritjes en verhoog geleidelijk de afstand. Beloon je hond met traktaties en lof om een positieve associatie met de trailer te creëren. Zorg ervoor dat je hond comfortabel en ontspannen is voordat je langere afstanden gaat fietsen.

 1. Gezondheid

Zorg ervoor dat je hond in goede gezondheid verkeert en klaar is voor de fysieke inspanning. Bezoek de dierenarts voor een gezondheidscheck en zorg ervoor dat je hond up-to-date is met vaccinaties en vlooien- en tekenpreventie. Neem ook een EHBO-kit voor huisdieren mee, inclusief basisbenodigdheden zoals verband, ontsmettingsmiddel en een tekentang.

Onze ervaringen: Fietsen door verschillende landschappen

 1. De Nederlandse polders

Onze eerste fietsvakantie met onze hond Max begon dicht bij huis, in de Nederlandse polders. Dit vlakke landschap was ideaal om te oefenen met de hondentrailer. We fietsten langs rustige wegen en dijken, door pittoreske dorpjes en langs windmolens. Max genoot van de rit en het uitzicht vanuit de trailer. We stopten regelmatig om hem te laten rennen en spelen in de weilanden.

 1. De Ardennen

Na de succesvolle trip in Nederland besloten we naar de Ardennen in België te gaan. Dit gebied bood meer uitdaging met zijn glooiende heuvels en bosrijke paden. Max leerde snel om bergop en bergaf te gaan in de trailer. We ontdekten charmante dorpjes, historische bezienswaardigheden en prachtige landschappen. De fietspaden waren goed onderhouden en er waren genoeg opties voor een huisje huren met hond in de Ardennen.

 1. De Alpen

Onze grootste uitdaging was een fietstocht door de Alpen. Dit vereiste meer voorbereiding en planning, maar het was de moeite waard. De bergen, meren en schilderachtige dorpjes waren adembenemend. We fietsten over bergpassen en door valleien, en Max genoot van het koele bergklimaat. We maakten kortere etappes en zorgden voor voldoende rustpauzes om oververhitting en vermoeidheid te voorkomen.

Tips voor een succesvolle fietsvakantie met je hond

 1. Kies de juiste route

Kies fietsroutes die geschikt zijn voor jou en je hond. Vermijd drukke wegen en kies voor rustige paden en fietspaden. Plan je route zorgvuldig en zorg ervoor dat je voldoende accommodaties en rustpunten hebt onderweg.

 1. Regelmatige pauzes

Neem regelmatig pauzes om je hond uit de trailer te laten, zodat hij kan rennen, drinken en zijn behoefte kan doen. Dit helpt om stijfheid en verveling te voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd voldoende water bij je hebt, vooral tijdens warme dagen.

 1. Eten en drinken

Neem voldoende voer en water mee voor je hond. Houd rekening met zijn voedingsschema en zorg ervoor dat hij voldoende energie heeft voor de inspanning. Vermijd zware maaltijden vlak voor het fietsen om maagproblemen te voorkomen.

 1. Veiligheid voorop

Veiligheid is cruciaal tijdens een fietsvakantie. Zorg ervoor dat de trailer stevig vastzit aan de fiets en dat je hond veilig is vastgemaakt. Gebruik een harnas in plaats van een halsband om verwondingen te voorkomen. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent voor andere weggebruikers door reflecterende kleding en verlichting te gebruiken.

 1. Accommodatie

Kies hondvriendelijke accommodaties voor je overnachtingen. Veel campings, hotels en bed & breakfasts verwelkomen honden, maar het is altijd goed om dit van tevoren te controleren. Zorg ervoor dat je hond comfortabel kan rusten na een dag fietsen.

Waar ga jij op fietsvakantie met de hond?

Een fietsvakantie met je hond kan een onvergetelijke ervaring zijn, mits je goed voorbereid bent en rekening houdt met de behoeften van je viervoeter. Van de vlakke polders van Nederland tot de uitdagende bergpassen van de Alpen, elke rit biedt unieke avonturen en prachtige herinneringen. Met de juiste uitrusting, training en zorg kun je samen met je hond genieten van de vrijheid en schoonheid van een fietsvakantie. Dus pak je fiets, bevestig de trailer, en maak je klaar voor een avontuur op twee wielen – met je trouwe viervoeter aan je zijde!